Onderzoek naar behoeften inzake personeel buurland

Door Nina Krockow

Twee Limburgse ondernemers (Nina Krockow van mind4share en Ed Morel van 3Hoog Communicatie) gaan in samenwerking met de Duitse Lern- und Bildungsakademie in Mönchengladbach een grootschalig onderzoek uitvoeren onder stagebedrijven in de Duits-Nederlandse grensregio. Met het onderzoek willen de instellingen de behoeften betreffende personeel in de grensstreek peilen om daarop in te kunnen spelen.

Veel middelgrote bedrijven aan beide zijden langs de grens willen graag personeel uit het buurland. Vaak is er echter niet genoeg kennis betreffende het opleidingssysteem van het andere land. Daarnaast wordt de meerwaarde van personeel uit het andere land nog altijd onderschat.

“We kunnen starters op de arbeidsmarkt ten zeerste aanbevelen om ook over de grens naar vacatures te kijken, maar als er geen duidelijk aanbod vanuit het bedrijfsleven is, heeft dat natuurlijk geen zin. Het project Ondernemen2020 wil daarom bedrijven trainen om personeel uit het buurland aan te werven. Alleen op die manier kunnen we de vraag en het aanbod grensoverschrijdend op elkaar afstemmen”, zegt Ed Morel (eigenaar van 3Hoog Communicatie).

Seminars voor HR-managers

In een speciaal onderzoek worden midden- en kleinbedrijven gevraagd te reflecteren op de invulling van gewone en stagevacatures door personeel uit het buurland en interessante beroepsprofielen voor deze doelgroep te ontwikkelen. Het onderzoek richt zich met name op bedrijven uit de op regionaal niveau belangrijke sectoren logistiek, agro, food, retail, toerisme, zorg en media. De deelnemende bedrijven uit beide landen kunnen tot medio 2020 tevens deelnemen aan educatieve seminars op het gebied van interculturele competenties. Bovendien ontvangen zij uitgebreide informatie over de voorwaarden voor het aannemen van personeel uit het buurland en de gevolgen daarvan.

Bedrijven met grensoverschrijdende ambities gevraagd

Bedrijven die interesse hebben in leerwerktrajectleerlingen of professionals uit het buurland kunnen zich aanmelden voor het onderzoek op www.ondernemen2020.eu. HR-managers of leidinggevende van de deelnemende bedrijven kunnen kosteloos deelnemen aan de netwerkbijeenkomsten en trainingsdagen.

Over het project

Het project Unternehmen2020/Ondernemen2020 is een initiatief van drie ondernemingen uit de grensregio, de twee Nederlandse bureaus 3Hoog Communicatie in Kessel, mind4share in Arcen en de Lern- und Bildungsakademie Mönchengladbach. Het project wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en met 25.000 euro door de Europese Unie financieel ondersteund.

Contact

Voor vragen kunt u telefonisch of via e-mail contact opnemen met Drs. Nina Krockow (+31 645462282 of via project@ondernemen2020.eu).